Sådan skal din synopsis se ud
En synopsis kan være en kompliceret ting at komme i gang med at lave, fordi der er mange forskellige krave til den og fordi forskellige lærere altid ligger vægt på noget forskelligt. Du bør der for altid spørge din lærer, om du må se nogle gode synopser, så du får et indtryk af, hvad deres præferencer er. Når det så er sagt, er det altid godt at have en udførlig vejledning til, hvordan man kan opbygge en synopse på tværs af fag og uddannelsesinstitutioner.
Hoved og hale i synopser
En synopse er et værktøj, der sammenfatter en opgave over et par side og betyder rent faktisk en ”sammenfatning af noget længere.” Det bliver ofte brugt i forbindelse med manuskripter og drejebøger, men har bevæget sig over i det danske uddannelsessystem med reformen i 2005. Det er et værktøj, man ofte ser i forbindelse med 24- eller 48-timerseksaminer. Derfor er det essentielt at have et godt kendskab til synopser, så man ikke skal bruge sin dyrebare tid på først at finde ud af, hvordan man skal lave synopsen og bare kan gå i gang i stedet.
Det bør din synopsis indeholde
Som sagt er der forskellige krav og regler, når det kommer til synopser. Det betyder dog ikke, at du ikke kan have et overordnet skema for, hvad den gode synopse bør indeholde. Din synopsis bør altid indeholde følgende elementer:
- Emne og delemner
- Emnebeskrivelse
- Problemformulering og underspørgsmål
- Delkonklusioner
- Sammenfattende konklusion
- Perspektivering
- Disposition for fremlæggelsen og beskrivelse af produktet
- Litteraturliste
Med denne oversigt er du godt på vej mod at lave en rigtig god synopse, men det kan næsten altid blive bedre med mere vejledning. Derfor bør man altid søge flere resurser, når man skal skrive en god synopsis og her kan internettet altid være til hjælp, hvis man ved, hvor man skal lede.