Motion er ikke kun skolens ansvar

For ikke så lang tid blev Sundhedsprofilen 2017 udsendt, og det er bestemt ikke en profil, der er fyldt med positive og opløftende tal – tværtimod. Der er nemlig nogle meget skræmmende tal imellem, et af dem der især vækker opsigt, er at mere end halvdelen af alle danskere nu er moderat eller svært overvægtige. Tallet har været tæt på de 50% i snart 10 å, men for første gang har tallet nu rundet grænsen. Tallene er ikke mindst steget blandt unge mennesker mellem 16-24 år.

Noget der er meget foruroligende i denne sammenhæng er, at næsten 80% af de adspurgte i denne målgruppe har mindst 8 timers stillesiddende tid på en dag. Det skyldes naturligvis især skole og uddannelse, men er også et tegn på at der er mange der har fritidsaktiviteter, der ikke involverer aktivitet som sport. Det har fået mange politikere til at kræve handling og at der kommer mere motion ind i skolen. Hvis elever får bevæget sig, er der mange der mener at de også lærer bedre.

 

Det er dog vigtigt at huske på, at i tider med heldagsskoler, hvor børnene tilbringer rigtig mange timer i skolen, er det naturligt at motion også bliver en del af dagligdagen. Det er dog mindst lige så vigtigt at huske på, at ligesom opdragelse også er noget der bør ske i hjemmet og ikke kun i skolen, så er motion ikke kun noget der skal på skoleskemaet, det bør også være en del af dagsordenen derhjemme. Et sundt og aktivt barn vil også være et gladere barn. Gode vaner starter tidligt i livet, men det gør de dårlige også.

 

Så selvom skolen i fremtiden kan komme til at spille en større rolle, når det kommer til motion og sundhed i takt med at der tilbringes flere timer der, så skal man også som familie gøre en indsats, både for barnet og jeres egen skyld.

 

Sådan får i mere motion i hverdagen

Det er vigtigt at huske på, at jo mere i selv bliver en del af motionen (især i de yngste år), jo lettere bliver det på sigt. I stedet for at købe NBA 2K18 til Playstation, så køb en basketkurv og kom ud i haven.

 

Gør det til en sport i familien at bevæge sig meget, køb skridttællere til alle eller slå sundhedsapp’en til på jeres smartphone. Lad den der har gået flest skridt bestemme en aktivitet om søndagen, det kan være alt fra en tur i biografen eller måske bestemme hvilken film i skal se, eller bare om det er kylling eller lasagne til aftensmad. Det kan også være i er lidt frækkere og lader lommepenge være betinget af, at man når et antal skridt om ugen (bør dog gøres med et glimt i øjet).

 

Hvis du har børn der er lidt for glade for skærmen i form at Playstation, iPads og lignende, så stil nogle krav om. 1000 skridt giver måske 5 eller 10 minutter. Det betyder, at der skal gås nogle ydes før der kan nydes. Det hele kan kaldes for gulerodsopdragelse men det kan også kalde for gamification af at have børn. Det er ikke altid det er den bedste måde, men nogen gange handler det om at tænke på sundhed i anderledes rammer.