Efterskole – ansvar og nye venner for livet

Overvejer du at tage på efterskole? Her kan du læse om andre unges erfaringer med at tage et år på efterskole.

 

Genert på efterskole

Der kan både være fordele og ulemper ved at tage af sted. Mange generte elever oplever eksempelvis, at det er ret grænseoverskridende at starte på efterskole. Du kender sandsynligvis ikke et øje, og du ved ikke, hvem du skal bo på værelse med. De andre står dog i samme situation som dig. Og mange efterskoler er opmærksomme på at sætte roomies sammen som har nogle fælles interesser eller svarer ens på et spørgeskema. På den måde er der ret gode chancer for, at din roomie kan ende med at blive en af dine nye bedste venner.

 

Unikt sammenhold

Når du vælger at tage på efterskole, siger det en del om dig som person. Nogle efterskoler fokuserer på eSport og henvender sig til de computerinteresserede. Andre skoler har fokus på kunst, teater, dans og musik og tiltrækker måske nogle andre typer. Du kommer altså til at gå på efterskole i et helt år sammen med andre, der har de samme interesser som dig selv.

 

Interessefællesskabet blandt eleverne gør, at det sandsynligvis er lettere at finde venner, som du klinger godt med, end det måske har været på din nuværende skole. I kommer til at bo tæt sammen og være sammen på alle mulige tidspunkter af døgnet – også når I er morgensure, har hjemve eller er trætte og irriterede. Man ser alle hinandens gode og dårlige sider og kommer ind på livet af hinanden på en helt anden måde, end i tidligere venskaber. Ikke sagt at dine gamle venskaber bliver helt glemt. Men det giver en helt unik sammenholdsfølelse at være på efterskole.

 

En følelse af at flytte hjemmefra

Nogle unge fortæller, at det at tage på efterskole føles en smule som at flytte hjemmefra. Du kommer væk fra de vante rammer hos din familie og skal følge nogle nye regler, hvor du måske har mere ansvar end du plejer. Du skal selv vaske dit tøj, og du skal kunne finde ud af at bo sammen med en fremmed person og finde nogle fælles regler, så I begge er tilfredse. Men samtidig har du altid adgang til en snak med en voksen, hvis det hele lige bliver lidt overvældende.

 

Den største ulempe ved efterskole

Den ulempe, der oftest bliver nævnt ved efterskoleopholdet er, når det slutter. Det kan være ret hårdt at komme hjem igen, når efterskoleåret er forbi. Familien er begejstret for at have dig hjemme igen. Men du kommer til at savne sammenholdet og fællesskabsfølelsen og dét, at der altid sker sjove aktiviteter et eller andet sted i huset. Hvis det bliver alt for slemt, må du aftale at mødes med efterskolevennerne til weekendhygge eller måske en tur på festival, hvor lidt af den gamle stemning kan genskabes.