At flytte hjemmefra – 4 tips til dig som starter på studie

At skulle starte på en videregående uddannelse er ofte også ensbetydende med, at man flytter hjemmefra, eller må flytte tættere på studiet. Vi guider dig til hvad du skal have for øje, når du vælger at flytte hjemmefra.

Hvor vil du gerne bo?

Det er den bedste følelse når man har fået at vide, at man er kommet ind på drømmestudiet. Derefter kommer de andre tanker, som ”hvor skal jeg bo?” og ”hvordan skal jeg bo?”. Det første du skal gøre, er at blive afklaret med, hvor du gerne vil bo. Skal det være på et kollegie tæt på studiet? Eller vil du leje et værelse hos en privat? Hvis dine forældre har lyst og mulighed for det, kunne de også foretage et forældrekøb, hvor du så ville bo til leje.

Et kollegie er et godt sted at starte, da det er billigt, og meget socialt. Her ville du få venner på ingen tid. Hvis du er glad for dit privatliv og stilhed, når du er hjemme, er kollegie måske et dårligt hjem for dig.

Et værelse som er lejet hos en privat, kan gå mange veje. Det kommer nok mest af alt, an på jeres kemi. Kan du og din/dine roomie/roomies enes, og kommer i godt ud af det, med hinanden er der ingen problemer. Har i derimod svært ved at komme til enighed, kan det være en stressende affære.

Hvis du gerne vil bo alene, kan du altid gå på udgik efter en lejelejlighed, eller spørge dine forældre om de har mulighed for at købe en lejlighed som du så kan leje. Det er dog svært for studerende, at finde en lejelejlighed, de har råd til at bo i alene, i de større byer.  

Et budget

Det kan være en svær omvæltning at gå fra at bo hjemme, hvor du nok ikke skulle tænke på hvordan alt det praktiske, foregik. Til at skulle bo alene, og have styr på det hele selv. Pengene er små som studerende, og det er desværre dyrt at leve.

Mange studerende, har et studiejob ved siden af studiet, for at få det hele til at hænge sammen. Andre tager et studielån ved siden af deres SU. Nogle får ekstra penge, af deres forældre. Det er lidt forskelligt, men de fleste kan ikke udelukkende leve på SU. Derfor er det vigtigt at du overvejer dine muligheder, når du skal studere.

Lav et budget, så du ikke ender ud i at skulle leve helt skrabet, hver gang du rammer slutningen af måneden.  

At flytte

At flytte er virkelig noget, som bare skal overstås. Heldigvis er det jo sådan at ens venner, er forpligtet til at hjælpe en, i bytte for øl og pizza. Du skal dog stadig anskaffe et køretøj, som har plads til alle dine ejendele. Du kan også kontakte et flyttefirma i København, som kan hjælpe med det tungeste, hvis budgettet rækker til det.

Husk at planlægge det i god tid, så dine venner ikke har gode undskyldninger for ikke at deltage. Det er også mindre stressende, for dem og dig, hvis det er planlagt ordentligt og i god tid.     

Møbler og indretning

Når man flytter for første gang, er ens lejlighed eller værelse nok mere en samling af ting, som folk ikke vil have længere. De fleste starter ud med møbler som bekendte, ikke ønsker at eje længere, hvilket også er en fin start. Du kan eventuelt gå på jagt på DBA og ”Gul og gratis” eller genbrugsbutikker, hvis du mangler flere møbler, men ikke har råd til at købe nyt.