Gældbundet: Tips til at afvikle din gæld

På et eller flere tidspunkter i livet kommer alle ud for at skulle foretage et lån. For nogle er det en glædelig begivenhed, der giver mulighed for at betale et højt depositum, en ny bil, en tiltrængt renovering eller anden investering. For andre er lånet derimod en kedelig affære, der skal til for at dække over en ulykke, en uforudset afgift eller på anden måde skal dække over tabte penge. Om du er i den ene eller anden kategori, er det vigtigste, at du har en plan for afviklingen af dit lån. Ved hjælp af følgende råd kan du blive klogere på afviklingen af din gæld.

Læg en økonomisk plan

Det første, der bør gøres, når du står i en situation, hvor der er brug for et lån, er at have planlægningen på plads. Er du ny låner, kan du nemt komme til at springe ud i et lån uden at være helt sikker på, hvad lånet indebærer. Lånemarkedet giver dig mange muligheder, og derfor kan du med fordel indsamle tilbud for forskellige udbydere. Vær især opmærksom på renter og gebyrer såvel som ÅOP, hvilket giver dig et overblik over den samlede årlige udgift i procenttal. Ved de mindre online lån er du i højere grad overladt til dig selv, og derfor er din planlægning og beregninger for din månedlige afvikling altafgørende.

Saml dine lån ét sted

Måske er det ikke første gang, du skal ud og låne – faktisk har mange danskere prøvet det før, og overraskende mange står i RKI. Der kan være mange årsager til, at man ender i RKI og altså klassificeres som en dårlig betaler. Der skal ikke meget til, og for nogles vedkommende er det selvforskyldt, mens det for andres er uheldige eller pressede omstændigheder, der er skyld i det. RKI gør det svært både at låne og afvikle, og derfor anbefales det at undgå yderligere lån hvis muligt. Har du mange lån, kan det dog være en god mulighed at låne penge trods RKI for på den måde at samle lånene ét sted, og der findes udbydere, der er villige til netop dette.